giovedì 16 febbraio 2017

Ako pripraviť pasta frolla (Talianské sladké cesto)


Talianské sladké cesto "Pasta frolla" je typické sladké cesto, z ktorého pripravujú lahodné "crostate di marmellata"(torty s džemom), koláče, sušienky a iné talianské pochúťky.
Cesto sa pripravuje z hladkej múky, cukru, žĺtkov, vanilkového prášku, citrónovej kôry, štipky soli a masla(neslané).

Poďme na prípravu a ingrediencie, ktoré potrebujeme na 400g múky (Dosť na prípravu väčšej torty. Zapamätajte si, že zvyšok cesta môžte bez obáv zamraziť a použiť inokedy):

220 g maslo bez soli, nakrájané na kocky
120 g práškový cukor
štipka soli
2 žĺtka z vajíčka
nastrúhaná citrónová kôra z 1 citrónu
1 malý sáčok vanilkový prášok



Do väčšej misky nasypeme múku a vytvoríme fontánku. Do stredu pridáme ostatné ingrediencie(obr.1). Končekmi prstov spracuvávame, až kým zmes nevyzerá ako strúhanka(obr.2). Jemne hnietime cesto, až kým sa nám múka s maslom úplne zmieša a vytvorý kompaktné cesto(obr.3 a 4).


Hotové cesto vytvarujeme do formy gule(obr.5), zabalíme do fólie(obr.6 a 7) a necháme odpočívať 1hodinu v chladničke.


Vyberieme cesto z chladničky a na omúčenej pracovnej doske, miesením cesto zohrejeme, skôr ako ho začíname tvarovať(obr.8). Valčekom ho vypracujeme do okrúhleho tvaru hrúbky cca. 5 mm (obr.9 a 10).


Ak chceme naše cesto použiť na prípravu chutnučkej torty s džemom, toto je postup: maslom omastíme a omúčime tortovú formu, do ktorej vložíme vytvarované cesto. Nožom oddelíme prevyšujúcu časť(obr.11). Cesto prepíchame vidličkou, aby nám v rúre nevyrástlo (obr.12 a 13).


Rovnomerne nanesieme vrstvu obľúbeného džemu o výške cca.1cm.(obr.14). Rozvaľkáme zvyšok cesta a nakrájame na dlhé pásiky o šírke 1cm(obr.15).Uložíme pásiky na tortu vo forme(obr.16) a konce pritlačíme k cestu na okraji.



Takto by mala vyzerať Vaša torta! Ak sa Vám páčia menšie tortičky, použijeme formičky na pečenie o priemere 12cm, ako sú zobrazené na obrázku. Predhrejeme rúru na 175° a pečieme cca. 25minút.


Vyberieme tortu z rúry. Pripravíme si rozrobenú želatínu v prášku, ktorú nájdeme v našich obchodoch a ešte horúcu rozotrieme na tortu, ktorá nám dodá lesk a udrží čerstvý vzhľad na dlhšiu dobu. Postup na prípravu želatíny: (viď obal Vášho dostupného produktu)









Nessun commento:

Posta un commento