mercoledì 8 febbraio 2017

Pstruh lososový - filé s nastrúhanými mandľami na posteli z pečených zemiakov



Filety pstruha ( môžete použiť aj filety lososa ) s mandľami, je veľmi chutné jedlo s neuveriteľne ľahkou prípravou, ktoré Vám zaručene pošteklí chuťové kanáliky.
Všetko čo potrebujeme na prípravu tohto lahodného jedla je, poznať spoľahlivú predajňu rýb, kde dostanete čerstvé produkty a nie tie mrazené a potom rozmrazené predávané ako čerstvé! Alebo si urobte výlet na rybačku a tak budete mať istotu, že Váš úlovok je bezpochyby čerstvý. Niekoho z Vás čaká doma prítulná mačka, ktorú poteší asistovať pri čistení úlovku a tak ochutnať, či je všetko naozaj ako má byť. Ak na takýto deň nemáte čas, jednoducho poproste predavača, aby Vám filety pripravil.
Rybu podávame na chrumkavých pečených zemiakoch, ktoré nám spríjemnia chuť krémového filé.



Pozrime sa na prípravu pre 4 osoby.

Na filety pstruha:
1 pstruh, váha 1kg a viac
mandle olúpané a nastrúhané
1 pohár suché biele víno (100-120ml)
1 hrsť posekaná petržlenová vňať
múka
olivový olej E.V.
soľ na dochutenie
(možno budete potrebovať malé množstvo zeleninového bujónu na podliatie)

Na prípravu zemiakov:
5-6 stredne veľkých zemiakov
 niekoľko cherry paradajok
 strúhanku
 suché oregano
 soľ na dochutenie
 olivový olej E.V.

Očistíme a nakrájame zemiaky na kolieska. Umyjeme a rozpolíme cherry paradajky. Keramickú nádobu, vhodnú na pečenie, potrieme olivovým olejom a zľahka posypeme trochou strúhanky.
Poukladáme prvú vrstvu zemiakov tak, aby bolo dno zakryté. Osolíme a posypeme oreganom. Druhú vrstvu vytvoríme zo cherry paradajok. Ososlíme, posypeme oreganom a polejeme trochou olivového oleja. Pokračujeme takto s ďalšími vrstvami, až kým nám nezostane posledná vrstva zemiakov na vrchu. Túto osolíme, posypeme oreganom, polejeme olivovým olejom a posypeme (nie zasypeme) strúhankou. Zakryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 180° . Pečieme 25-30 minút. Odstránime alobal, zvolíme funkciu gril na 200°  a necháme grilovať 5-6 minút.
Kým sa nám pečú zemiaky, očistíme rybu, odstránime chrbtovú kosť, hlavu, plutvy, chvost aj kožu a necháme si iba filety (ľahšie je, ak to za Vás urobí predavač). Filety obalíme múkou. Na panvicu nalejeme zopár lyžíc olivového oleja a pridáme časť nasekanej petržlenovej vňate. Chvíľku popražíme a poukladáme filety. Na miernom ohni opečieme z oboch strán (cca.2min.), podlejeme vínom, dochutíme soľou a pridáme na plátky nakrájané mandle (necháme si trochu na dekoráciu).
Na malom ohni, necháme variť asi 10min., občas filety obrátime. Ak sa Vám zdá omáčka veľmi hustá, zohrejeme trochu zeleninového bujónu a podlejeme. Omáčka má ostať krémová!
Hotové filety poukladáme na taniere s chrumkavým lôžkom zo zemiakov, polejeme krémovou omáčkou, posypeme mandľami a petržlenovou vňaťou.

Alternatíva
:
Filety pstruha môžeme nahradiť filetami lososa a ak chceme mať omáčku výraznejšej chute, pridáme pred koncom varenia čerstvú citrónovú šťavu z pol citróna.

Dobrú chuť!

Nessun commento:

Posta un commento