mercoledì 8 febbraio 2017
Caprese- biela torta s mandľami, citrónom a kokosom
Hmmm...torta Caprese, taká voňavá, jemná, chutná, čokoládová, stále vlhká- nikdy nie suchá- rozplívajúca sa medzi jazykom a podnebím!
Tento dezert pochádza z ostrova Capri a jeho pôvodná verzia je "čierna", kakaová. Zvláštnosťou tejto torty je, že nepotrebuje ani múku, ani droždie, ani kypriaci prášok a predsa vyrastie, zostane jemná a stále vlhká. S dodržaním postupu a receptu, s pridaním kokosovej múčky a zámenou čiernej čokolády za bielu, sme vytvorili jej "bielu sestru". Výborná!
Ochutnajte ju aj Vy spolu so mnou...
Ak chcete dodržať a ochutnať originálnu verziu bielej torty Caprese, navýšime mandle o gramáž kokosovej múčky. Čiže, žiaden kokos ale 160g mandlí.
Čo potrebujeme:
(torta o priemere 21cm)
20g kokosová múčka
140g mandle olúpane a na drobno nasekané
100g biela čokoláda
100g maslo mäkké (nedávajte ho chladničky)
1 lyžica mlieka
100g cukor
3 vajíčka
1 lyžica čerstvá citrónová šťava (alebo 1 lyžica krémového likéru- Limoncello )
nastrúhaná kôra z jedného citrónu
práškový cukor na dekoráciu
Postup:
Roztopíme bielu čokoládu s lyžicou mlieka vo vodnom kúpeli, poriadne pomiešame a necháme zvlažnieť. Oddelíme bielka od žĺtkov. S elektrickým šľahačom vymiešame maslo s 3/4cukru. Za stáleho miešania so šľahačom, pridáme citrónovú kôru a tri žĺtka (jedno po druhom, nie naraz).
Vypneme šľahač a s drevenou alebo plastovou varechou jemne vmiešame drvené mandle, kokosovú múčku, roztopenú bielu čokoládu a citrónovú šťavu (alebo Limoncello).
Vymiešame bielka so zvyškom cukru (25g) na sneh a pridáme k ostatným ingredienciám za stáleho jemného miešania zo spodu na vrch, až kým sa všetko poriadne nezmieša.
Vymastíme dno aj boky tortovej formy o priemere 21cm maslom a oprášime múkou. Vylejeme cesto do tortovej formy a veľmi jemne, varechou, upravíme hladinu (pozor: nie búchaním o stôl, lebo nám cesto navyrastie!).
Predhrejeme rúru na 180° a pečieme 35-40 minút. Torta bude ešte stále mäkká ak ju vyberieme z rúry. Proces hustnutia prebieha pri ochladzovaní, čiže tortu navyberáme z formy, tak nám ostane jemná, vzdušná a stále vlhká vo vnútri. Ak je torta úplne vychladená (nedávajte ju chladiť do chladničky) vyberieme ju z formy. Buďte pozorný pri vyberaní, pretože je to druh dezertu veľmi jemný. Posypeme práškovým cukrom a podávame ako dezert po jedle, alebo ako olovrant so šálkou teplého čaju.
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento