giovedì 16 febbraio 2017

Ňoky z celozrnnej múky a bazalky s pestom z baklažánu a mandlí



Množstvo pre 4 osoby:

Ňoky:
500g zemiaky
150g celozrnná múka jemná
2 žĺtka
cca. hrsť listov čersvej bazalky nakrájaných na drobno
soľ

Pesto:
1 baklažán strednej veľkosti
40g olúpané a pomleté mandle
2 strúčky cesnaku
olej E.V.
soľ
2 lyžice nastrúhaný parmesán
cca.hrsť listov čerstvej bazalky
na dekoráciu: listy bazalky a 2-3 cherry paradajky

Príprava ňokov :
Na pracovnú dosku nasypeme celozrnnú múku a vmiešame do nej nakrájanú bazalku.
Umyjeme neolúpané zemiaky a uvaríme ich v šupke. Ďalej postupujeme podľa receptu: "domáce ňoky".

Teraz sa zameriame na prípravu pesta.
Olúpeme a na kocky nakrájame baklažán, posolíme a premiešame s troškou oleja, rozložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a vložíme do predom vyhriatej rúry na 180° na 15-20min. Ak sú už upečené zlatistej farby, vyberieme ich  a vložíme do mixéra, pridáme olúpané a pomleté mandle, cesnak nakrájaný na menšie kúsky, parmesán, natrhané lístky bazalky, lyžičku soli a cca. 100ml oleja. Dobre rozmixujeme. Ak sa vám zdá pesto veľmi husté, pridáme do mixéra 1-2lyžice oleja a znovu rozmixujeme.

Ak máme pesto hotové, uvaríme ňoky (stále podľa spomenutého postupu) a  zmiešame ich s pestom. Ak sa obávate, že vám pesto medzitým vychladne, preložte ho do misky a misku vložte do nádoby s horúcou vodou. Naložíme na taniere a ozdobíme na pásiky nakrájanou bazalkou a na malé kocky nakrájanými cherry pardajkami.

Nessun commento:

Posta un commento