mercoledì 8 febbraio 2017

Jesenný šalát z chobotnice so zemiakmi a pyré z fialovej mrkvy




Fialová mrkva je podľa mňa omnoho lepšia než klasická oranžová.
Jej chuť je intenzívna, farba prekvapí a je veľmi bohatá na vitamíny a antioxidanty. Taktiež je veľmi prospešná pri poruchách imunitného systému. Nanešťastie ju nie je ľahké nájsť v Európskych krajinách, ale veľmi často je využívaná v Číne a v Indii.
Ja by som Vám rada predstavila jeden z mnohých alternatívnych spôsobov ako pripraviť a servírovať túto nezvyčajú zeleninu: s chobotnicou, cherry paradajkami a zemiakmi, podávanú ako príjemný teplý jesenný šalát! Dúfam že Vám bude chutiť!


Suroviny na porciu pre 2 ľudí:
1 malá chobotnica, uvarená
Extra panenský olivový olej
Soľ podľa chuti
Cherry paradajky
Pažítka
2 zemiaky (menšie alebo stredne veľké)
1 fialová mrkva, môže byť aj čierna (očistená, uvarená a popučená)
Pol pohára mlieka


Varte chobotnicu v tlakovom hrnci 15 minút. Zložte hrniec z ohňa, nechajte uniknúť paru a vidličkou vyskúšajte či je chobotnica dostatočne uvarená, ak áno, nechajte ju vychladnúť vo vode v ktorej sa varila. (Ak nie je dostatočne uvarená zakryte znova tlakový hrniec a povarte ďalších 5-10 minút).

Nakrájajte chobotnicu na malé kúsky a zľahka orestujte na panvici s troškou olivového oleja, soli a cherry paradajkami nakrájanými na male kocky.
Panvicu zložte z ohňa a posypte troškou nasekanej pažítky.
Uvarte zemiaky a popučte ich. Pridajte ich k popučenej uvarenej mrkve a dobre premiešajte kým zmes nezíska fialovú farbu. Ohrejte mlieko v hrnci spolu s kúskom masla, soli, štipkou čierneho korenia a troškou nastrúhaného muškátového orieška (podľa chuti). Keď sa mlieko zohreje (nesmie sa začať variť) zmiešajte ho so zemiakmi a pyré z mrkvy. Dobre premiešajte. Pár minút povarte kým zmes dostatočne nezhustne (podľa vášho vkusu, každý má rád pyré husté inak).
Na tanier naservírujte pyré, naň uložte porciu teplej chobotnice a posypte troškou nasekanej pažítky.


Nessun commento:

Posta un commento