giovedì 16 febbraio 2017

Brasato al vino rosso (hovädzie dusené na červenom víne)



Neviem si predstaviť  jeseň,  predovšetkým chladné jesenné dni bez taniera s duseným hovädzím mäsom silnej chute a prenikavej vône, ktorý ma zohreje. V Taliansku ho volajú jednoducho  "Brasato" - typické mäsové jedlo kraja Piemonte.
Jemné, voňavé...S hustou omáčkou, jedlo ktoré Vás priláka ihneď na prvý nádych...
Za oknom fúka studený vietor, prší, obloha je sivá a z Vašej kuchyne sa domom nesie príjemná vôňa vína, klinčekov a pred vami je tanier s vankúšom z polenty alebo zemiakovej kaše, na ktorej odpočívajú jemnučké plátky mäsa prikryté hustou, teplou, voňavou omáčkou...Hrejivé, však?

Pre 4 osoby:

1kg hovädzie v celku (plece alebo zadné vrchná časť- sval bez šľachy)
1 fľaša červeného vína (vhodné: Barolo, Barbera, Nebbiolo, Sangiovese)
2 cibule
2 mrkvy
2 veľké stonky zeleru (vrchná zelená časť)
5-8 klinčekov (samozrejme, že nie tie zo steny alebo garáže)
celý čierny peper
1 veľký struk cesnaku, očistený a dlaňou rozpučený
olivový olej E.V.
listy šalvie, konáriky rozmarínu a petržlenovú vňať (všetko čerstvé)
soľ na dochutenie

Očistíme a nakrájame zeleninu na väčšie kúsky.Vyberieme si vhodný hrniec, tak aby nám veľkosťou postačil na mäso v celku, nakrájanú zeleninu a aby bolo ponorené vo víne.
Do hrnca vložíme mäso a pridáme rozmarín, petržlenovú vňať, cesnak, šalviu, zeleninu, klinčeky a 6ks celý čierny peper.
Zalejeme vínom a necháme marinovať v chladničke prikryté na 8-12 hodín.
Vyberieme mäso z hrnca a osušíme ho papierovou utierkou. Marinádu scedíme do inej nádoby a hrniec si necháme na varenie. Z marinády vyberieme korenie, klinčeky, rozmarín, šalviu a petržlenovú vňať a necháme iba zeleninu, ktorú si môžme nakrájať na menšie kúsky. V prázdnom hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja a na silnom ohni opražíme mäso z každej strany tak, aby sa póry uzavreli. Pridáme nakrájanú zeleninu a necháme ju orestovať na 2-3min. Nakoniec pridáme precedené víno, osolíme a na malom ohni varíme 2,5 až 3 hodiny prikryté. Vyberieme mäso z omáčky a nakrájame na plátky hrubé 1,5cm, ktoré vložíme späť do omáčky a necháme dusiť ešte 10min. Mäso je takto pripravené na servírovanie. Ak chceme hustejšiu omáčku, vyberieme väčšiu časť zeleniny z troškou šťavy a vymixujeme. Podávame na zemiakovej kaši alebo polente (kukuričná kaša) poliaté omáčkou.
Mňam, dobrú chuť!

Nessun commento:

Posta un commento