Milujem ňoky alla Sorrentina. Najlepšie s mozzarellou a omáčkou z paradajok a čerstvej bazalky. Ale prečo by som ich mal pripravovať stále na rovnaký spôsob, ktorý pozná každý? Ak nezmením recept, zmením iba vzhľad a zvýrazním chuť, zostanú stále "alla Sorrentina", ibaže MOJE! Zvláštnosti týchto ňokov sú dve: prvá, mozzarellu nahradíme syrom scamorza affumicata (udený voňavý syr podobný našej parenici) a druhá, syr je vo vnútri ňokov a nie na nich. Týmto som si istý, že každučký ňok je ochutený roztopeným a voňavým syrom, pripravený ponoriť sa do chutnej omáčky!
Na ňoky:
500g zemiaky
100g múka 00
soľ
200g scamorza affumicata (udený polomäkký syr)
Na omáčku:
lisované čerstvé paradajky (passata di pomodoro,kúpite v obchode-nie pretlak)
hrsť listov čerstvej bazalky
1 struk cesnaku
soľ
peper
parmezán (strúhaný alebo práškový)
Uvaríme zemiaky v šupke. Nakrájame syr na kocky. Uvarené zemiaky pretlačíme, osolíme a s múkou vypracujeme cesto (viď "domáce ňoky"). Pomúčime pracovnú dosku a ruky. Odtrhneme malé množstvo cesta a vypracujeme na guľku. Palcom ju stlačíme a vytvoríme priehlbinku ako je na obrázku:
Pripravíme si paradajkovú omáčku: na panvici s rozohriatým olivovým olejom popražíme na kúsky nakrájaný cesnak, pridáme pretlačené paradajky (cca. 1/2 litra), potrhané listy bazalky a dochutíme soľou. Pridáme 50 ml vody, premiešame a varíme kým omáčka trochu nezhustne (cca.10-15min).
Rozporcírujeme do hlinených tanierov alebo všetky spolu do nádoby vhodnej na pečenie, zalejeme zvyškom paradajkovej omáčky, posypeme parmezánom, popepríme a vložíme do rúry na 5/6min. Servírujeme teplé.
Dobrú chuť!
Nessun commento:
Posta un commento