mercoledì 1 febbraio 2017

Základné cesto na prípravu domácej pizze

Jeden plech na pečenie (pre 4-6 osôb):

500g múka"00"
250ml vlažná voda
12,5g pivné čerstvé droždie (ak kocka droždia váži 25g)
štipka cukru
15-18g soľ
2 lyžice olivový olej E.V.


Rozpustíme droždie vo vlažnej vode, pridáme soľ a cukor. Premiešame, kým sa soľ a cukor nerozpustia a necháme droždie chvíľku pracovať (vytvára bublinky) (obr.1). Pridáme olivový olej a premiešame (obr.2).






Pripravíme si múku do misky alebo na pracovnú dosku a vytvoríme fontánku do ktorej vylejeme zmes droždia (obr.3)Koncami prstov zmiešavame múku so zmesou a začíname miesiť (obr.4 a 5). Prekladaním, vyťahovaním a stláčaním cesto vypracujeme, až kým sa nám prestane lepiť na ruky a múka sa vstrebe (obr.6). Hotové cesto vytvarujeme do tvaru gule. Vnútorné steny misky vymastíme olivovým olejom a pomúčime (vykysnuté cesto sa ľahšie vyklopí).




Do takto pripravenej misky vložíme guľu, zakryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť (miesto bez prievanu), až kým sa objem zdvojnásobí (cca.2 hodiny, v závislosti od teploty vašej kuchyne). Takto je cesto hotové na prípravu Vašej obľúbenej pizze.


Nessun commento:

Posta un commento