Pre 4-6 osôb:
1 kg zemiaky (žlté)
250 g múka OO + múka na posypovanie pracovnej dosky
soľ
"Pripravíme si 1kg stredne veľkých zemiakov". Toto sa dočítate v každom recepte, fajn. Ale ktorý druh zemiakov je najvhodnejší na prípravu výborných ňokov? Nie všetky zemiaky sú rovnaké. Na prípravu našich/vašich ňokov sú vhodné žlté suché(múčne) alebo staré zemiaky.
Keď už máme pripravené tie správne zemiaky, nadýchneme sa a ideme nato!
1. Umyté zemiaky v šupke uvaríme v hrnci s vriacou vodou. V bežnom hrnci sa varia cca. 45min.. V tlakovom hrnci cca.15-20min., až kým nezmäknú.
2. Olúpeme a pretlačíme v lise na zemiaky, ešte horúce (popučíme ako na zemiakovú kašu).
3. Na pracovnej doske zmiešame popučené zemiaky s lyžičkou soli, múkou a vypracujeme cesto.
4. Pri vypracovaní cesta si ruky stále poprášime múkou, aby sa nám zmes nelepila na prsty a ak je nutné, tak aj pracovnú dosku.
5. Po vypracovaní dostaneme jemné, nelepivé cesto. Rozdelíme si ho na 4 kúsky. Každý z nich dlaňami oboch rúk jemne rolujeme na dlhé rolky o priemere cca.1-2cm. Nožom nakrájame všetky rolky na 2-3cm dlhé kúsky. Jemne posypeme múkou, aby sa nám nelepily na pracovnú dosku.
6.Ak chcete pripraviť ňoky so vzorom, vezmite vidličku a jemne pritlačte, ako je zobrazené na obrázku.
7. Vo väčšom hrnci, z 3/4 plnom vody, privedieme vodu do varu. Pridáme soľ (aby bola voda mierne slaná) a lyžicu olivového oleja (aby sa nám ňoky nezlepili spolu). Postupne vhadzujeme ňoky do vriacej vody (Nikdy nie všetky naraz!). Po 1-2min. sa ňoky začínajú vyplavovať na povrch, čo znamená, že sú uvarené. Tie uvarené, postupne vyberáme s pomocou naberačky na odstredenie vody. Zmiešame s omáčkou a servírujeme teplé.
Nessun commento:
Posta un commento