Väčšina z Vás určite pozná Tiramisù, je to po celom svete jeden z najznámejších a najoslavovanejších talianskych dezertov.
Dezert ktorý Vám dnes predstavím ja je jeho čiastočná verzia , ktorá kombinuje 2 dezerty do jedného.
Nazvala som ho „Tiramol“ (základ názvu je odvodený od TIRAMisù + profiterOLky): vychádza z tvaru bežných profiteroliek (pozostávajú z guliek z odpaľovaného cesta – v taliansku nazývaných „bignè“ – väčšinou plnených krémom a zaliatych čokoládou) ale chutí presne ako tiramisù. Nepremeškajte tento recept v prípade že chcete pripraviť pre svojich blízkych a priateľov niečo výnimočné!
„Hotové“ guľky z odpaľovaného cesta sa dajú ľahko nájsť v hociktorom talianskom obchode. Ak sa Vám ich podarilo nájsť jediné čo budete musieť spraviť je naplniť ich krémom. Ale ak by ste ich v obchode nenašli , nezúfajte. Pokračujte v čítaní, pripravila som si na ne pre Vás recept. Cesto je na prípravu veľmi jednoduché a nájde si uplatnenie v ďalších receptoch ktoré nájdete na mojom blogu.
Ako pripraviť odpaľované cesto:
50 g masla
75 g hladkej múky
2 vajcia
100 g vody
V stredne veľkom hrnci necháme na miernom ohni povariť vodu s maslom, kým sa maslo nerozpustí. Prisypeme múku a drevenou vareškou miešame kým múka neabsorbuje všetky tekutiny. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte cesto vychladnúť. Pridáme vajcia, jedno po druhom (nie naraz) za stáleho miešania vmiesime do cesta kým ho cesto celkom neabsorbuje. Bude sa Vám zdať že vajíčka sa zanič na svete nechcú s cestom spojiť ale nebojte sa z ničoho nič sa spoja.
Ako pripraviť guľky z odpaľovaného cesta „bignè“:
Nalejte cesto do vrecka na zdobenie s väčšou jednoduchou kruhovou násadou (niečo podobné ako je na obrázku).
Na mriežku do trúby si uchyťte papier na pečenie a naň následne vytláčajte mierne aj do výšky z vrecka gule o priemere asi 3 cm, dbajte na rozostupy nakoľko sa gule počas pečenia mierne zväčšia. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C 15 minút dozlatista. Počas pečenia trúbu neotvárajte, inak Vám guľky spľasnú. Po ich upečení ich nechajte vychladnúť. Guľky ktoré nevyužijete môžete použiť aj na iné recepty ktoré nájdete na mojom blogu, takže moje odporúčanie je prevyšujúce guľôčky zamraziť a použiť neskôr keď ich budeme potrebovať.
Ako pripraviť plnku do guliek:
Plnka bude pozostávať z tradičného talianskeho pudingu z vajec, múky, mlieka a vanilkovej arómy, ktorý je veľmi často používaný v množstve talianskych dezertov (napr. v tortách, v bignè, v rôznych dezertoch z lístkového cesta, atď...). V taliančine sa tento krém nazýva „crema pasticcera“.
V tomto konkrétnom prípade pridáme trošku kávy aby dezert chutil viac ako tiramisù!
Čo potrebujeme na taliansky puding:
250 ml plnotučného mlieka
1 lyžička rozpustnej kávy
3 žĺtky
25 g hladkej múky
Vanilková aróma (môže byť prášková alebo tekutá)
60 g cukru
Nalejte mlieko do hrnca s lyžičkou rozpustnej kávy a nechajte zahriať (nie variť).
Zmiešajte žĺtky s cukrom, pridajte múku a vanilkovú arómu do zmesi a nakoniec pridajte prehriate mlieko s kávou a dobre premiešajte ručne alebo elektrickým šľahačom. Zmes opäť dajte na sporák a za stáleho miešania priveďťe k varu, kým krém nezačne hustnúť. Nechajte krém vychladnúť a potom krém prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a uložte v chladničke, až kým krém nebudete potrebovať.
Ako pripraviť krém z mascarpone (tradičný taliansky krém na tiramisù):
3 vajcia (oddeliť žĺtky od bielkov)
250 g mascarpone (typický taliansky mäkký syr)
60 g cukru
Elektrickým šľahačom vyšľahajte žĺtky s polovicou cukru až kým nebudú krásne napenené. K bielkom prisypte zvyšný cukor, a vyšľaháme na zhruba dvojnásobný objem. Dôkladne premiešame žĺtkový krém s mascarpone, pridáme bielky a zľahka zdola nahor premiešame (je potrebné to robiť opatrne lebo bielky stratia svoju konzistenciu a krém bude moc tekutý!).
Ako naaranžovať „TIRAMOL“:
Aby „TIRAMOL“ vyzeral ako na obrázku budete potrebovať:
- Servírovací tanier
- Vidličku
- Malé sitko
- Vrecko na zdobenie s dlhou tryskou (s tou čo vyzerá ako injekčná striekačka viď obrázok!)
„bignè“
Kávový krém do guliek
Krém z mascarpone
Kakaový prášok
Začnite plnením guliek kávovým krémom, dlhou tryskou si najskôr zospodu guliek spravte dierky, následne naplňte zdobiace vrecko kávovým krémom a tou istou tryskou postupne naplňte guľôčky. Potom namočte každú „bignè“ do krému z mascarpone a vyberte ich pomocou vidličky. Guľôčky musia byť kompletne pokryté krémom. Ukladajte „bignè“ jednu po druhej na Váš servírovací tanier do tvaru pyramídy, spodné podlažie musí byť najväčšie, ďalšie menšie, ďalšie ešte menšie, ... Nakoniec posypte „TIRAMOL“ cez malé sytko kakovým práškom a tento úžasný dezert je pripravený na servírovanie! Takže ... Dobrú chuť.
Nessun commento:
Posta un commento